Ev Sahibi İle Kiracı Hukuku Açısından En Çok Merak Edilen 10 Soru-10 Cevap

31 Ağustos 2023
0 Comments

Cumhuriyet tarihinin sorunlu konut döneminden geçerken kiralık ev konusunda, ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan sorunlar 10 soruda cevaplandı.

HabertürkTV yayınında ele alından kiracı ev sahibi hukuku açısından en çok yaşanan sorunlar cevaplandı. Oya Çebi’nin derlediği sorulara, Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz cevap verdi.

  1. Ev sahibi ya zam yap ya çık diyebilir mi: Hayır diyemez. Haklı bir gerekçesi yoksa, kira artışı yapmadığı için kiracı tahliye edilemez.
  2. Ev sahibi evi satarsa, yeni ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi: Eğer ihtiyacı varsa çıkarabilir. İki seçimlik hakkı vardır. İsterse ihtar gönderip 6 ay süre verir; isterse eski kira sözleşmesi sona erdiğinde doğrudan tahliye davası açabilir. İki durumda yeni ev sahibi kiracıyı tahliye edebilir.
  3. Ev sahibi, “ben oturacağım” diyerek kiracıyı çıkarabilir mi: İhtiyacı varsa çıkarabilir. İhtiyacının zorunlu ve samimi olduğunu ortaya koyarsa kiracıyı çıkarabilir. Eğer, ben oturacağım dedikten sonra 3 yıl süreyle kiraya verme yasağı vardır. Eğer zorunlu gösterip kiracıyı çıkarır ve başka birine kiraya verirse, eski kiracı 1 yıllık kira tazminatı almaya hak kazanır.
  4. Kira kontrat süresi dolmadan kiracı çıkarabilir mi: Haklı bir gerekçe ileri sürülmesi gerekir. Evin kötü kullanımı, evin kiralama koşulu dışında kullanımı tespit edilirse, suç amaçlı kullanılıyorsa, taşınmazda esaslı bir takım değişiklikler yapılmışsa, alt kiralamalar yapılmışsa.. Bunların dışında çıkarılması söz konusu değildir.
  5. Kira kontratı ve kira sözleşmesi arasındaki fark nedir: Farklı kullanılıyor ve farklı çağrışım yapıyorsa da ikisi de aynıdır.
  6. Kirasını ödemeyen kiracı evden çıkarılabilir mi: Kiracı kirayı ödemediği taktirde kendisine noterden ihtarname ya da ihtarlı ödeme emriyle kendisine bildirilmesi gerekir ve 30 gün süre verilmesi zorunludur. Bundan sonra ödeme gerçekleşmezse kiracı çıkarılabilir.
  7. Ev sahibi kiracıyı kaç yıl sonra evden çıkarabilir: Haklı gerekçe varsa her zaman çıkarabilir. Bunu dışında, kanunumuza eklenen yeni maddeyle birlikte, 10’uncu uzama yılıyla birlikte ev sahibinin haklı bir gerekçe üretmesine gerek yoktur. 1+10 yıl bittiğinde, 2 ay önceden ihtarname göndermek şartı ile evden çıkarılabilir.
  8. Kontrat zamanından önce zam yapılabilir mi: Yapılamaz. Yasa çok açık bir şekilde uzama dönemi sonunda der. Uzama dönemi sonundaki artış da kanunda belirlenmiştir. Ara zam, tarafların kendi iradeleri ve anlaşmaları ile gerçekleşirse olabilir.
  9. İhtar alan kiracı evden çıkmalı mı: İhtarın içeriği önemli; ihtar zorunlu hallerde yapılır. Bu haller dışında gönderilen ihtarın hükmü yoktur.
  10. Kira sözleşmesinin yazılı olması şart mı: Kira sözleşmeleri yazılı olmak zorunda değil. Sözlü olarak da yapılabilir ama kiracı bunu ispatlamakta sorun yaşanabilir. Kiralar banka yoluyla yapılıyorsa bu da kira sözleşmesi delili olabilir ama yazılı olarak yapılması önerilir. Sözlü yapılmış ve kiralar elden ödenmişse bu durumda kiracı, işgalci konumuna düşebilir.

Bizler Ethalon Homes Ailesi Olarak Tapu İşlemleri ve Sonrasında Hep Yanınızdayız